dimecres, 23 de novembre del 2016

Roland Barthes


Roland Barthes

Rolnand Barthes fou un filòsof, escritor, assagista i semiòleg francès, nascut a Cherburg el 1915 que va viure fins el 1980, que morí a París.

Roland Barthes es planteja si la representació analògica(còpia) pot produir sistemes de signes i no només simlpes algutinacions de símbols. Es considera que la imatge és la represenació, la resurrecció de la vida que pot ser vist com un sistema trivial respecte la llengua o, contrariament, d'un element de gran riquesa de significat.


Els tres missatges
Per trobar imatges sense paraules hem de traslladarnos a societats practicament analfabetes, ja que actualment la relaci´entre matge i text és mlt freqüent. A nivell de comunicació de masses el missate lingüístic és gairebé sempre present en totes les imatges; és per aquest motiu que considerar la nostra civilització com de la imatge, quan encara és de l'escriptura.


En una fotografia hi trobem 3 tipus de missatges: el ling¨´istic, l'icònic codificat i l'icònic no codificat. El primer pot separar-se fàcilment dels altres dos, però és difícil determinat, trobar el límit per dir que un missatge icònic és codificat i quan no ho és. a distinció d'aquests dos últims tipus de missatges es duu a terme quan l'espectador rep al mateix temps el missatge perceptiu i el cultural i aquesta lectura correspon a la funció de la imatge de massa. Cal examinar cada tipus sense oblidar-nos de l'estuctura de la imatge en conjunt, és a dir, la relació final dels 3 missatges. D'aquí n'extreure'm el missatge connotat i denotat, a més a més del lingüístic.


Tota imatge és polisèmica i el lector és qui n'escolleix quin li dona i quin ignora. La lectura dels diferents missatges va separada en tant que l'espectador ho considera, a causa del seu nivell cultural, bagatge inttel·Lectual, coneixement lingüístic... És per aquest motiu, que es desenvolupen tècniques per fixar els significats i combatre els signes incerts de les imatges. El sistema té unes normes, ja que el signes provenen d'un codi cultural. L'orginilaitat del sistma és que el significat varia en funció de qui la visualitza. En un individu hi coexisteixen diferents lèxics: el nombre i la identitat formen el pensament subjectiu de cada un i la imatge està interpretada connotativament per a cada individu en funció d'aquests lèxics ubicats en diferents nivells de profunditat.
L'anàlisi d'una imatge publicitària és la més evident, ja que la significació és intencional: atributs del producte transmesos amb claredat amb l'acompanyament de signes.


Quan s'esborren els signes de connotació queda a la imatge un missatge privatiu, que correspon a una plenitud de virtualitats: absència de sentit en tots els sentits. Tmabé, hi ha un missatge suficient, ja que té un sentit a nivell de l'escena representada. La imatge es torna completament objectiva, el qual és el caràcter de la denotació, que paradoxualment crea un missatge sense codi aparent.


Anàlisi comparatiu semiòtic de marques

A partir de l'article sobre una anàlisi semiòtica de la promoció turística Espanya Portugal, elabora una proposta d'anàlisi comparativa triant dos productes o serveis similars.


A partir de l'artícle La marca-país: un análisis semiótico de la promoción turística de España y Portugal en el año 2010 realitzaré un anàlisi comparatiu sobre l'iPhone d'Apple i el Samsung Galaxy.



1. Introducció


Apple és una empresa multinacional d'EUA que disenya i produeix equips electrònics, software i serveis en línia. Els seus productes de hardware són l'iPhone, l'iPad, l'Apple Watch... El software d'Apple inclueix els sistemes operatius iOS, macOS, tvOS, iTunes, navegador Safari etc. Té molts competidors com Microsoft, el sistema Android utilitzat per a marques competidores com Samsung, Huawei, Sony...
L'iPhone és una línia de telèfons intel·ligents amb sistema operatiu iOS que disposa de càmera molt potent, 4G, pantalla d'alta definició el qual és molt potent, fàcilment utilitzable, sensible, funcional, entre d'altres característiques.

Samsung és un conglomerat d'empreses multinacions amb seu a Corea del Sud, que conté nombroses filials que abarquen negocis com l'electrònica de consum, la tecnologia, finances, asseguradores, construcció, biotecnologia i sector de serveis entre d'altres. El seu producte estrella d'Smarthphone és el Samsung Galaxy, un telèfon amb sistema operatiu android molt potent, funcional, útil i resistent amb conectivitat 4G, dual SIM i pantalla d'alta definició.

Els dos productes són mútuament competència.




2. Les campanyes de publicitat d'iPhone i Samsung


Per Apple és molt important, perquè relacionin la marca amb els seus productes, la imatge que transmeten els seus productes, la qual, des del principi, vol ser diferent a la dels seus competidors i sempre ha aconseguit diferenciar-se de la resta.
La seva publicitat ha anat evolucionant a mesura que renovaven el model d'iPhone. Els punts en comú de totes les seves promocions són els següents: demostren què es pot fer amb el dispositiu, juguen amb la ironia, destaquen les millores i novetats respecte el model anterior, destaquen les funcions audiovisuals del producte(millora de càmara i grabació de vídeo). Amb l'arribada de l'iPhone 5 van començar a mostrar a les persones fent activitats amb el telèfon, destacant quines activitats es poden fer amb ell, ja que fins el moment centraven l'atenció amb el dispositiu, per tant, han passat a seguir l'estratègia de potenciar els usos de l'iPhone a través de situacions quotidianes.

Samsung Galaxy és un clar competidor amb iPhone. Utilitza estratègies publicitaries que consisteixen en mostrar els beneficis únics que ofereixen els telèfons Samsung. En ocasions han respòs amb els seus spots els spots d'iPhone com és el cas de If it's not an iPhone, it's not an iPhone amb It's not a phone, t's a Galaxy. Samsung vol arribar a tots els públic i ha realitzat acords amb Vogue i GQ(revistes de moda més influents del món), per tal de publicar un reportatge complert amb els nous models de Galaxy, ja que vol jugar amb l'harmonia entre la moda i la teconologia. Tendeixen a destacar el disseny del dispositiu, l joc de colors, la fabricació...



3. Elements descriptius de les campanyes

Anunci 1: iPhone 5 "This change everything. Again."




Anunci 2: iPhone "Touching is beliving."





Anunci 3: Samsung Galaxy Unleash your fingers"




Anunci 4: Samsung Galay "Water resistant"






4. Aplicació del mètode d'anàlisi

ANÀLISI SINTÀCTIC DELS ANUNCIS PUBLICITARIS







ANÀLISI ICÒNIC DELS MISSATGES PUBLICITARIS


 



5. Conclusions

Les dues marques volen transmetre pr mitjà de la seva publicitat les seves carcterístiques de producte com són la millora tecnològica, el disseny dels dispositius... Es tracta d'una publicitat més racional que emocional, ja que ens parla de com és i què pot fer el producte. Juguen amb el no-context amb els fons neutres i juguen amb la senzillesa i els pocs elements en els anuncis. Els copys ens parlen de caractristiques del producte, fan referència a questes, com a la pantalla tàctil, la resistència a l'aigua...









dilluns, 21 de novembre del 2016

La semiòtica i El nombre de la Rosa(Umberto Eco)


La semiòtica

La semiòtica és una disciplina nascuda al segle XX que ens permet posar a la llum aquelles situacions ocultes que s'amaguen darrera de cada imatge. És independent a la gramàtica, a la literatura, a la sintaxi...

Podem diferenciar dues escoles simultànies, les quals de dues maneres diferents, van arribar a la conclusió de que el signe estava compost per diversos elements:
  • L'escola anglòfona on destaquem la figura de PEIRCE que ens parla del signe triòdic: el signe consitutit per 3 elements: ICONA + ÍNDEX/INDICI + SÍMBOL.
    La realitat pot significar 3 coses diferents:
    *INDICI: Hi ha una realitat que en prediu una altra(ex. Fum = foc, petjada = algu ha passat...), vincle causa efece.
    *ICONA: (ex. fotografia)
    *SÍMBOL: no te res a veure amb la realitat, té un sgnificat convencional(ex. bandera, estelada...)
  • L'escola francesa on destaquem la figura de SAUSSURE que parla del signe dual: els signes constituits per 2 elements: IDEA(significat) + REALITAT(significant)

La semiòtica és molt útil per adonar-nos d'allò que hi ha darrera una imatge, ens permet veure més enllà. Per aquest motiu, és una gran ajuda per interpretar els anuncis publicitàris.
Aquí tenim un quadre que ens serveix de pauta per a realitzar l'anàlisi semiòtic d'un anunci publiciari:





Umberto Eco i El nombre de la rosa

Umberto Eco(Alexandria, 1932 – Milan, 2016) és un semiòleg i escritor italià, doctorat en filosofia i interessat per la filosofia tomista i cultura medieval la qual és present a tota la seva obra, sobretot, de manera explícita a la seva novela El nombre de la rosa(1980).
Destaquem el seu convenciment de que tot concepte filosòfic, tota expresió expresió artística i tota manifestació cultural, de quasevol tipus, han de ser situades en el seu àmbit històric, i, també, resaltem el seu pensament de que és necessari un mètode d'anàlisi únic, basat en la teoria semiòtica regit per codis i al marge d'interpretacions idealistes o metafísiques. Eco defensa, en la seva obra La estructura ausente, que tot fenòmen cultural és un acte de comunicació que es pot explicar amb els esquemes comunicatius. S'ha de reduir l'estructura de l'acte a un nivell elemental(el pas d'informació entre 2 elements), ja que, així, s'evidenciarà la comunicació i podrem crear un model comú exemplar útil per a qualsevol nivell de complexitat per tal de poder estudiar tots els fenòmens culturals d'aspecte comunicatiu.
Podem veure la importància que li dona a la semiòtica amb l'exemple de que pensa que és l'única disciplina que ens permet veure com ens manipulen els mitjans de comunicació, ja que treu a la llum allò ocult que s'amaga a les imatges i actes comunicatius.


El nombre de la rosa és una obra molt reconeguda d'Umberto Eco on és present la intertextualitat en tot moment. Es tracta d'una novela històrica de misteri ambientada en l'ambient religiós del segle XIV i es narra l'investigació realitzada per el frare Guillermo de Baskerville i el seu deixeble Adso de Melk sobre una sèrie de crims que succeixen a Apeninosligures.

La història es situa a l'Edat Mitjana, concretament, l'hivern de 1327, sota el papat de Jua XXII. Guillermo de Baskerville i Adso de Melk arriben a l'abadia benedictina famosa per la seva biblioteca amb estrictes normes d'accés on han d'organitzar una reunió amb diferents membres de la comounitat eclesiàstica. Però la celebració de la reunió es veu amenaçada per una sèrie de morts, que els monjos, en concret, Jorge de Burgos, consideren que segueixen la pauta d'un passatge de l'Apocalipsis. Els dos protagonistes intenten resoldre el misteri i, finalment, descobreixen que les morts giren entorn de l'existència d'un llibre enverinat: el segon llibre de la Poètica d'Aristòtil. Umberto Eco, mitjançant aquesta història, enfronta el mètode científic del frare Guillermo amb el fanatisme religiós representat per Jorge de Burgos.

Destaquem que a l'obra, a part dels personatges principals(Guillermo de Baskerville, Adso de Melk i Jorge de Burgos), i d'altres més secundaris, hi apareixen diferents personatges històrics com Ubertino de Casale, Michele de Cesena Brnardo Gui, Bertrando del Poggetto o Jerónimo de Cafa.

El títol de l'obra provisional va ser L'abadia del delicte, però va ser canviat per El nombre de la rosa per no centrar tota l'atenció en l'intriga policíaca de la trama. Per l'autor, la figura simbòlica de la rosa està tan plena de significats que faltava de significat final, però això responia a la seva idea del que el títol havia de confondre les idees, no regimentar-les. El llibre tanca amb "de la rosa solo queda el nombre desnudo", un vers de l'obra de Bernardo Morliacense(segle XI).

Com a referents de l'obra es destaca a Jorge Luis Borges, Guillermo de Ockham i Arthur Conan Doyle.
Pel que fa a l'intertextualitat de l'obra es destaca el tribut a Simplicio(de Dialeg sobre els principals sistemes del món de Galileo Galilei) representat per Adso, el qual, també, té gran semblança amb Watson, el fidel company de Sherlock Holmes, en El nombre de la Rosa representat per Guillermo de Baskerville, en els llibres de Arthur Conan Doyle. El protagonista utilitza el mètode científic i el raonament deductiu igual que fan els persontges principals de Sherlock Holmes per a resoldre els misteris de la novela. A més a més, el personatge de Guillermo es diu que pot ser inspirat amb Guillermo de Ockham, un filòsof anglès pioner del nominalisme, l'epistemologia i la filosofia moderna. D'altra banda, també es destaca la presencia de Jorge Luis Borges a la novela d'Eco on hi diferents elements que recorden a l'obra de l'escritor argentí.





Anàlisi semiòtica



Aplicació de l'anàlisi semiòtica




- Anàlisi DENOTATIU: El protagonisme duna marieta dins d'un context 0, destaca les potetes(4), està en diagonal que significa moviment. Punt blanc llum artificial i fa contrast amb el color vermell. Predominen les formes arrodonides com el logo de la maca Volkswagen.

- Anàlisi CONNOTATIU:  Metàfora i exageració: de la velocitat(new turbo) se li han desplaçat les taques negres cap al cul. Es vol destacar la potència del motor turbo amb el que s'acnsegueix tal velocitat que fins i tot les taques naturals de la marieta es mouen.






- Anàlisi DENOTATIU: Veiem 3 cors extripats posats en línia horitzontal, ensenyant les diferents cares del cor, ja que estan posats en posicions diferents. És un fons blanc(no context, per tant context universal) i la fotografia té una llum lateral que veiem amb l'ombra que es forma a la dreta de cada un dels cors que serveix per personificar-los. Benetton es vol involucrar amb els cors, per aquest motiu, el logotip està junt amb els cors per donar la sensació d'un sol cos, d'una sola imatge. Hi ha un alliberament de blanc cap a l'esquerra on s'escura la imatge. Destaca el color vermell, verd, negre, blanc, pel contrast. El color negre destaca molt i es pot llegir molt fàcilment, denota elegancia.


- Anàlisi CONNOTATIU: El color negre fa referència a la igualtat de raça, trenca amb la coherència des del pdv del disseny gràfic que aniria bé amb les lletres de benetton i el fons. Arribem a tot el món sense discirminació ni racisme. La retòrica fa visible diferents idees: els cors representen persones i formen la forma del mapa geogràfic del món, i es personifiquen amb les ombres. Sobre de cada cor hi ha el nom d'un color: white, black, yellow; que fan referència als 3 colors(amb les seves gradacions), per mostrar que tots som iguals, la pell és només alguna cosa superficial. Hi ha una part de les prsones que és vital, el cor, es capaç de sentir i és la que fa la subsitució de les persones.
Anunci emocional i mobilitzador, apropament i simpatia cap a la marca. Identifica valors i marca, es posicionen en un lloc de fedensar la ètica, la responsabilitat scial, sense dicriminació, aposta la igualtat.






- Anàlisi DENOTATIU: Composició clàssica, predominen els colors groc i blau que fan un gran contrast entre ells. El pollet és el punt d'interès i hi ha una mà que li està injectant una injecció mèdica. El copy és amb blau i completa el sentit de la imatge, fent referència a que s'ha de vacunar als més petits abans de que arribi el fred, el mal,...

- Anàlisi CONNOTATIU: El pollet, animal desvalgut, poc alimentat... representa necessitat de protecció, de cura, d'higiene... personificació i es traslladen uns significats que són la raó de la campanya i arribar a la fibla sensible, molt emocional, vol concienciar. Aquesta campanya surt en un moment quan uns pares van organitzar-se en una associació anti-vacuna i alguns nens van agafar algunes malalties que es consideren erradicades perquè hi ha vacunació i va haver-hi contagi. “lo que et mata també et cura” la vacuna fa que el sistema immunitari del cos humà es posi en marxa.






- Anàlisi: Polo color groc que s'està desfent. El copy fa referència a la pèrdua de grassa instantània i els colors de la lletra comencen amb negre i es van degradant. La marca es de productes de bellesa i perdre pes. El gelat té curves i fa la forma del cos amb cintura d'una noia. La metafora és un gelat, absolutament discrepant amb la idea d'aprimar, i està dient, tot i que et mengis un gelat, t'aprimaras.






Premis Lions Cannes 2013

Aplicar l’anàlisi semiòtic als següents anuncis publicitaris premiats amb el Lleó a Cannes 2013: http://www.sopitas.com/231371-echale-un-ojo-a-los-ganadores-del-festival-cannes-lions-2013/
  • Moto sierras Stihl
  • Audio libros en la India
  • Star Models
  • Land Rover
  • Expedia  

IKEA


- Anàlisi DENOTATIU: Veiem un moble de fusta d'auró blanc que destaca sobre un fons de color vermell, però hi ha profunditat, ja que està situat en un terra i es pot identificar la paret, a més a més projecta una ombra al terra. Imatge minimalista, molt despullada d'elements. Potent des del punt de vista cromàtic, on tot i que no hi ha res el vermell és molt narratiu, ens indica coses: dinamisme, energia. Element molt estàtic perquè són tot elements verticals i horitzntals però hi ha dinamisme gràcies al color que produeix tensió. Imatge molt centrada, composició clàssica, element molt iluminat.

- Anàlisi CONNOTATIU: Es crea una il·lusió òptica, hi ha un error de coherència constructiva. Està fent publicitat del servei amb el qual et construeixen els mobles, per no patir errors de construcció el servei d'ikea t'ajudarà(metàfora). Sabem que anuncia el servei gràcies al copy que veiem a la part inferior de la imatge a la dreta, on amb lletres blanques destaca el link on es pot solicitar el servei. S'autoresponsabilitza de l'error de construcció que veiem al moble de la imatge i ha creat un servei per a solucionar-ho.

- Anàlisi PRAGMÀTIC: Es dirigeix a un target tant masculí com femení, adreçat sobretot als joves(color vermell).




MOTOSIERRS STIHL


- Anàlisi DENOTATIU: Fotografia en blanc i negre que fa la imatge distant i la fa d'una altra època(tensió dramàtica), vertical on predominen les línies verticals(troncs, l'home...) i la serra mecànica està en hortizontal per tal de destacar el producte trencant amb les demès línies verticals, és paral·lela a una línia del terra. El personatge que subjecte el producte és un home d'una certa edat que està molt prim, sobretot es destaca que els braços tan prims i poc musculats que estan al descobert. Espai representatiu del ofici de llenyataire. Destacar la motoserra en blanc dels objectes que ha de tallar en negre, també es troba en primer pla. Imatge poc estàtica, dinamisme donat per les diagonals. La motoserra destaca pel contrast del seu blanc amb els elements més foscos del fons.
Veiem 3 cops el logotip(redundancia): dos cops a la serra i un a la part inferior fora de la fotografia(on acaba el recorregut de la mirada). El color del logotip és groc en una ocasió, el color real que és molt càlid, la lletra cursivaa li dóna certa lleugeresa i li treu formalisme.

- Anàlisi CONNOTATIU: "All the muscles you need" és el copy que complementa la imatge i fa referència a que amb la serra elèctrica STIHL fa que no et facin falta músculs per fer feina, ja que ella ja és la que fa la força, substituirà la força humana(es tracta d'una serra lleugera i fàcil d'utilitzar).
El blanc i negre ens permet situar l'acció en una altra època més distant.

- Anàlisi PRAGMÀTIC: Destinat a homes que treballen en el món de la fusta, classe mitjana o baixa, classe obrera. És un anunci més racional i no tant emotiu. Alt grau d'impacte.




AUDIOLIBROS EN LA ÍNDIA


- Anàlisi DENOTATIU: Il·lustració de dos figures humanes, que representen Shakespeare, que conjuntament fan la forma d'uns "cascs" per escoltar música, ja que el producte anunciat és un audiobook(seguint una llei de la Gestalt). Forma rodona, molt dinàmica, molt cromàtica amb uns colors contrastats i càlids(predomina blau, groc, granate i blanc). Està en diagonal, no podem considerar-ho 100% simèric i no està ni centrat ni de cara. Hem de tenir en compte el logo que es troba a la part inferior i al centre, és la única forma d'anclatge.. No hi ha context, element visual sense fons.

- Anàlisi CONNOTATIU: Shakespeare són els cascos amb els que s'escola l'audiobook. Metafora d'uns llibres digitals que podem escoltar, representats per la imatge a ravés de la personificació de shakespeare(un autor universal). Hiperbole de que se senten tant bé que es com si shakespeare et narres el llibre a la orella.




STAR MODELS


- Anàlisi DENOTATIU: Les dos figures ocupen la mateixa posició i distància dins la imatge, són paral·leles. El fons és neutre, sense context. Part inferior esquerra copy i part superior dreta eslògan de l'empresa. Les dos figures de la imatge són, a la dreta, una il·lusració d'aspecte sa, molt estilitzat, i a l'altra banda, a l'esqerra, veiem el mateix dibuix representt per una persona real que té un aspecte malalt a causa de la seva extremada falta de pes. No hi ha ombres, sensació de no-realitat. Hi ha més pes visual a la part dreta on hi ha imatge i el copy.

- Anàlisi CONNOTATIU: Vol transmetre el concepte de que l'ideal de model femení no és l'extrema primesa, sinó que s'ha de diferenciar amb el què és un esbós, molt utilitzat en el món de la moda amb el que és un cos sa, ja que l model femení de bellesa no és aques o no hauria de ser-ho. Com diu el copy "No ets un dibuix".

- Anàlisi PRAGMÀTIC: El target és femení, va dirigit a aquelles persones que pensen que l'ideal de bellesa(que segueix el món de la moda), és estar tant prim, fet que no és sa.





LAND ROVER


- Anàlisi DENOTATIU: Composició clàssica on al centre hi ha un plat de menjar. És cromàticament molt potent, càlida i molt dinàmica, ja que són formes arrodonides, molt moviment. Està molt ben organitzada, els tres ulls donen ordre. El fons blanc ens produeix la sensació de no-context. El recorregut visual va de dalt a l'esquera fins abaix a la dreta, ja que el text fa la funció d'ancla. Veiem el logotip a la part superior dreta i serveix per mantenir l'equilbri de pes visual de la imatge. El pla detall del plat fa la imatge més familiar.

- Anàlisi CONNOTATIU: Concepte més de marca, recordar el valor del cotxe de l'aventura, que va per tot arreu, esperit aventurer. Tot això ve donat per la imatge i el text. La cromàtica fa la imatge més potitiva.
Podria ser, també, la metàfora d'una roda, la llanta de les rodes amb els elements del plat, o bé el volant del cotxe.

- Anàlisi PRAGMÀTIC: Target persones joves amb ganes d'experimentar coses noves, sense límits.




EXPEDIA


- Anàlisi DENOTATIU: Predomini del color blanc, absència de context. Veiem 4 etiquetes(de viatge) que convinen el color verd i vermell. Molt estàtica perquè tot és molt hortizontal(menys els codis de barres). Hi ha diverses inicials que representen paraules que juguen amb el negatiu i el positiu i tipologies diverses. El text ocupa una part central(és important): Sun, Sea, Snd, Sex. Snd interromp el coneixement que tenim dels altres 3, ja que, aquests, si que sabem què significa(fàcilment reconegudes). Hi ha diverses tipografies, però amb tamany i gruix semblant, i el text està situat a la part central de la imatge. Utilizen sigles internacionament acceptades per dir les destinacions.

- Anàlisi CONNOTATIU: El missatge que transmet el copy és que pots trobar qualsevol cosa que busques("find whatever") que està il·lustrat dins d'una mena de segell com els que hi ha als passaports. És una metonímia(metàfora més estreta), perquè és una part que significa un tot: l'etiqueta que representa tot el viatge. Paraules amb significat molt potent, missatge provocador.

- Anàlisi PRAGMÀTIC: Target de gent jove o mitjà, amb preferències aventureres, lloc no molt convencionals.






dimecres, 2 de novembre del 2016

Exemples dels elements de construcció d'una imatge


Busca exemples de cinc imatges publicitàries o artístiques que exemplifiquen els elements de construcció d’una imatge segons Dondis.



Aquesta imatge és d'una campanya publicitària de la marca Dior. Té un format horitzontal i té composició seguint la regla dels terços, ja que l'element que és el punt d'interès és la noia que està situada en una de les línies on hi ha dos dels punts d'intersecció d'atracció visual, a més a més, el cromatisme de la imatge fa ressaltar la figura de la model pel fet que va vestida de vermell, l'únic element amb colors càlids, la resta és un paisatge d'un bosc on predominen els colors freds. També destaca la noia per anar vestida molt elegant dins d'un espai natural com és un bosc solitari. També pel que fa a la proporció és l'element més gran de la imatge i es juga amb un enquadrament on els peus i el cap estan tallats, és a dir, no es veuen complets. Pel que fa a altres principis de composició, la imatge té molta claredat i tots els elements es veuen bé i té bastanta profunditat de camp, tot i que l'element més definit i clar és la figura de la model, la qual és la que genera el contrast amb el fons. És una composició estàtica, de perspectiva linial i la nostra mirada tendeix a fixar-se primer amb la noia i després es condueix cap a una mena de camí(unt de fuga) que es pot intuir a l'esquerra de la fotografia.




Es tracta d'una imatge d'una campanya de publicitat de Mercedez Benz. Aquesta és en horitzontal i està dividida en dues parts de manera molt evident, a partir de la separació de l'hemisferi dret i esquerra del cervell. Podem observar les diferències entre les dues parts de la imatge, són dues parts contrastades entre si a nivell de colors, ja que la dreta és blanca i negre i l'esquerra és de diferents colors contrastats, també, entre si. Pel que fa les textures, la dreta és plana i gairebé sense textura i, en canvi, la dreta té la textura característica de la pintura; d'altra banda, la part dreta és més estàtica i l'esquerra més dinàmica. Tot i la divisió de la imatge, el cervell sencer està situat al centre, per tant, estem davant d'una composició clàssica on el centre d'interès es troba al mig. És una imatge plana, sense perspectiva, i on hi veiem més volum és al cervell i, una mica més, a la part esquerra. El pes visual està situat a l'esquerra a causa de l'explosió de colors que hi veiem, però hem de dir que les proporcions de les dues parts en què podem dividir la imatge són iguals, simètriques.




Aquesta és una fotografia d'una de les campanyes de United colors of Benetton on una dona negra dóna el pit a un nadó blanc. Pel que fa a la forma de la imatge és en format horitzontal i té la composició de la regla dels terços on el nadó està situat en una de les línies horitzontals que formen els punts d'atracció de la imatge, d'altra banda, també podem considerar que és una composició clàssica on les figures es troben al centre. Hi ha molt contrast de colors, ja que les pells són de tons molt diferents, blanc i negre, i també hi ha contrast amb la camisa de la dona que és d'un vermell intens. Es poden apreciar les textures de la pell i la tela sobre el fons blanc i pla i sense profunditat ni perspectiva. El pes visual és a la part inferior de la imatge i l'enquadrament no permet veure més enllà del coll(per tant, és algú sense una identitat) de la dona i la cintura. És una composició estàtica on predominen més les línies corbes que transmeten calma, bellesa...




Aquesta fotografia pertany a una campanya de Lacoste. Té format horitzontal i és plana, és a dir, no te cap profunditat ni perspectiva. Pel que fa al color podem considerar que no hi ha gaire contrast, però sí lluminositat, ja que la figura de la noia destaca del fons blanc, tot i que els colors no són molt contrastats. És una composició que segueix la regla dels terços, ja que la noia es troba en un dels punts d'atracció de la fotografia que és creat per les línies d'interès, per tant, ella és l'element amb més importància de la imatge, a més a més, també, perquè no n'hi ha cap més. Per aquest motiu, el pes visual està situat a la part esquerra de la fotografia i com que l'element(la model) està flotant es transmet una sensació de dinamisme, com si s'hagués parat el temps, de desequilibri.



Aquesta és una fotografia d'una campanya publicitària d'una de les fragàncies de la marca Chanel. És una imatge de format horitzontal on es juga amb la regla dels terços, ja que la noia i el pot de la fragància està en una de les línies d'intersecció que formen els punts d'interès, per tant, el pes visual està situat on hi ha aquests elements, a la part esquerra de la fotografia. Els colors són molt poc contrastats i hi ha molta transparència amb el fons; la gama de colors és el blanc i el rosa, però es fonen amb el fons jugant amb les transparències del pot de la fragància, el qual té una textura molt marcada(de vidre). És una imatge amb poquíssima profunditat, és molt plana. Les línies són corbes i transmeten bellesa i calma; d'altra banda, pel que fa a l'equilibri, és una composició dinàmica en el fet que el tap està volant i el segueixen diferents gotes de la fragància que han quedat congelades a la imatge. També s'ha de destacar la proporció perquè la model és de la mateixa mida, o fins i tot és petita, que el pot de perfum com si es tractés duna fada.




dimarts, 1 de novembre del 2016

Els significats dels colors


Mostra amb exemples personals, de producció pròpia o aliena, els significats diferents dels colors.

 
BLANC



S'associa a la llum, la bondat, la innocència, la puresa i la virginitat. Es considera el color de la perfecció i significa seguretat, puresa i neteja i té una connotació positiva. He escollit aquesta imatge perquè en realitzar-se en un paisatge de neu els colors blancs són molt presents, a més a més, combinant-se amb el to de pell, la bufanda i el blanc intens de l'ull, fa que la fotografia tingui molta llum i transmeti bondat i puresa.




Representa el poder, l'elegància, la formalitat, la mort i el misteri. És el color més enigmàtic i s'associa a la por, a allò desconegut. Representa autoritat, fortalesa i intransigència i, també, s'associa al prestigi la serietat. En aquest cas, he escollit aquesta fotografia per a representar el color negre perquè em transmet molt misteri, em genera una mena de por cap allò desconegut que s'amaga a la imatge a l'ombra borrosa que suposa un enigma.



VERD



És el color de la naturalesa, representa harmonia, creixement, exuberància, fertilitat i frescura. Té una forta relació a nivell emocional amb la seguretat (en contraposició al vermell) i suggereix equilibri i resistència. Hes escollit aquesta fotografia perquè està feta en un exterior natural com és el pantà de Santa Fe(Montseny) i em genera les sensacions citades anteriorment, sobretot l'exuberància, el creixement i l'harmonia.




És el color del cel i del mar, i s'associa amb l'estabilitat i la profunditat. Representa la lleialtat, la confiança, la saviesa, la intel·ligència, la fe, la veritat i el cel etern, està molt lligat a la tranquil·litat i la calma. He escollit una fotografia del cel de nit on gràcies a la llum de les estrelles i la via làctia es veu molt blau, el qual és una imatge que em transmet molta calma, estabilitat i tranquil·litat. Podem associar-ho també amb el cel etern com si aquest fos l'univers, la saviesa i la intel·ligència.



VIOLETA





És el color del foc i la sang i s'associa al perill, la guerra, l'energia, la fortalesa, la determinació, la passió, el desig i l'amor, i és molt intens a nivell emocional. He escollit aquesta fotografia perquè és en blanc i negre, però es ressalta el cabell de color vermell. Penso que transmet molta fortalesa i energia, en aquest cas, és el color vermell i el seu significat el què acaben de fer que la fotografia transmeti aquestes emocions. Destaco que la model de la imatge és una professora de Ioga que sent gran passió per la disciplina i també es pot associar al color vermell.



TARONJA



El taronja combina l'energia del vermell i la felicitat del groc. En aquesta fotografia de la posta de sol de la sabana africana hi veiem gairebé tota la gradació de vermell a groc, però el color predominant per excel·lència és el taronja. Aquest color s'associa a l'alegria, el sol brillant i el tròpic. Representa l'entusiasme, la felicitat, l'atracció, la creativitat, la determinació, l'èxit, l'ànim i l'estímul. En aquest cas, veiem el sol brillant a més no poder que crea un paisatge amb tons ataronjats molt càlid, ja que és un color molt calent i produeix calor, però no és agressiu com el vermell. Penso que és una imatge que transmet l'estímul i l'alegria de l'acabament d'un llarg dia, que acaba amb més calma i deteniment.



GROC



Simbolitza la llum del sol i representa l'alegria, la felicitat, la intel·ligència i l'energia, a més a més, genera energia muscular i suggereix l'efecte de calor. Gairebé tots aquests adjectius els podríem associar a un infant(alegria, felicitat, energia) i, per aquest motiu, he escollit aquesta imatge on un gira-sol fa de cap d'una nena transmetent tots aquests valors amb el groc.