dimarts, 27 de desembre del 2016

Projecte educar la mirada


ACTIVITAT DE CREACIÓ: Elaborar un projecte que tingui com a objectiu "educar la mirada"

PROJECTE EDUCAR LA MIRADA

Una imatge és un dels mitjans de representació d'avui en dia. Vivim en una societat dominada per les imatges, des de la televisió i la publicitat. Hem d'aprendre a llegir aquestes imatges i analitzar-les cap a contextos més àmplis i en relació amb altres relats que interpreten aquesta realitat, per tant, es tracta d'una feina educativa de primer ordre, ja que s'ha d'aprendre a anar més enllà del què veiem a simple vista, hem de ser crítics i no quedar-nos amb allò superficial que està replet d'estereotips que generen la fragmentació de la societat.

Els projectes d'educar la mirada tenen com a objectiu diferenciar entre veure i saber, plantejar la necessitat de treballar i debatre la representació visual en el seu estatus de veritat.
Es tracta d'indagar sobre aspectes visuals de la cultura, tecnologies... reflexionar sobre com actuem respecte el món audiovisual i el llenguatge de les imatges.

S'educa la mirada en dues direccions: què significa ensenyar a mirar en la vida contemporània saturada d'imatges i a l'escola on s'han de crear espectadors crítics, que entenguin les prespectives de representació: entendre la imatge, analitzar-la més enllà de qui l'ha creat, perquè i en quin context.

PROJECTE EDUCAR LA MIRADA

Introducció (justificació de la proposta i context de la mateixa)
La meva proposta és la realització d'un document audiovisual que mostri les diferències entre els infants i els adults respecte els prejudicis i estereotips. Els nens durant el període de socialització van adaptant-se i interioritzant els elements socioculturals del seu entorn, és per això, que si que aquest està replet d'estereotips i adults que prejutjen sense conèixer això és el què aprendran els infants. S'han d'erradicar tots els potenciadors dels estereotips per tal de que des de ben petits(quan no tenim prejudicis) creixem en un entorn lliure de prejudicis i, d'aquesta manera, aconseguir un futur on la societat sigui desfragmentada i desetiquetada, on no es prejutja a ningú ni se li atorga una imatge prefabricada a patir de generalitzacions.
Són els adults els que tenen més prejudicis i són els que han de deixar-los de banda perquè els infants no els adoptin, tractant d'imitar-los, ja que els petits còpien tot el que veuen dels grans.

Objectius secundaris
Eliminar els estereotips amb connotacions negatives, no jutjar sense conèixer.
Crear una futura societat lliure d'estereotips fent que els infants creixin sense prejudicis.
Evitar que els adults transmetin estereotips als infants.

Públic destinatari (descripció)
Adults(per tal de que no transmetin estereotips ni la costum de prejutjar als nens).

Imatge o imatges de suport
S'utilitzaran les imatges(vídeo) d'un experiment que mostrarà com els nens no tenen cap mena de prejudicis en contraposició en com els adults sí, posant-los en situacions on hi ha diferents persones(de races, socials, culturals, edats...) tant als nens com als adults, però per separat. Es tracta de veure com interactuen entre elles i després fer una roda de preguntes on els diferents testimonis parlin de com s'han sentit i mostrant als adults les declaracions dels nens, fent que els adults s'adonin de la gran quantitat de prejudicis que tenen a diferència dels infants, fent-los recordar que ells també han sigut nens sense cap mena de prejudicis i que per culpa de la societat en la que han viscut des de petits n'han adquirit. El missatge que es vol transmetre és que ara els adults són la societat i els nens aprendran d'ells, i si els adults es comporten infuenciats pels estereotips, els nens acabaran fent-ho també. Per tant, s'han deixar enrrere els estereotips del món adult perquè creixi una nova societat adulta futura sense prejudicis.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada